O MNĚ

Absolvoval jsem obor Organizace a rozvoj zdravotnických zařízení (Mgr.) na UJEP v Ústí nad Labem a Ošetřovatelství (Bc.) na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Dále jsem se specializoval v ošetřovatelské péči v interních oborech. Povoláním jsem všeobecná sestra, a pracuji také jako zdravotnický specialista a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu v exponovaných profesích (zdravotnictví, letectví, armáda) a analogových vesmírných misích (pod vodou/izolace). Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem bloger v oblasti vědy a zdravotnictví. Rád píšu o aplikaci poznatků získaných z vesmírného programu do péče o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách. Vítejte na mém blogu!

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Wednesday, March 8, 2017

3D4MD - Medicína z 3D tiskárny


Vše,co budou astronauti během cesty na Mars potřebovat, si budou muset vzít s sebou. Jenže kapacity nejsou neomezené, ba právě naopak. Mise na Mars potrvá tři roky a během té doby se může leccos pokazit, bude potřeba  vyměnit nějakou poškozenou součástku a nebo se někdo třeba poraní. Pro všechny tyto případy se může hodit mít na palubě jednu, nebo více typů 3D tiskáren. Všechno potřebné si prostě vytisknete, podobně, jako tomu je v sci-fi seriálu Star-Trek, kde k těmto účelům slouží zařízení, zvané replikátor.

Sci-fi se do jisté míry stalo realitou 11. ledna 2017, kdy si astronauti na palubě Mezinárodní kosmické stanice, pomocí 3D tiskárny, vytisknuli speciální dlahy pro fixaci poraněných prstů. Poranění rukou totiž patří (po poranění obličeje) k nejčastějším drobným úrazům, ke kterým na palubě ISS, ale i v průběhu předchozích pilotovaných kosmických misí, dochází, či docházelo. Experiment, spadající do programu technologických demonstrací na palubě ISS má za úkol otestovat a demonstrovat možnosti 3D tisku lékařského vybavení, jako je dlaha na míru. Pomocí laserového skenu ruky astronauta, který byl získán během výroby rukavic na skafandry, si astronauti na ISS, pomocí 3D tisku, vytiskli malé dlahy na prsty na rukou. Jedná se o jednodílné anatomicky tvarované dlahy, při jejichž nasazení není k fixaci potřeba suchý zip.                                               



Vyrobit správně dlahu není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Vyžaduje to zručnost a u komplikovaných zlomenin to chce i zkušenost zdravotníků. Tým odborníků, soustředěný kolem projektu 3D4MD, vedený kanadskou lékařkou Julieynn Wong, se specializuje na rozvoj možností využití 3D tisku zejména jednorázových zdravotnických pomůcek, nebo například lékařských nástrojů. 

Jak tvrdí autoři projektu, tato technologie bude šetřit čas a peníze a rozšíří možnosti zdravotní péče ve venkovských a odloučených komunitách, což je asi 45% světové populace, které k ní mají obecně špatný přístup. 

Velmi zajímavé na tomto projektu je právě snoubení kosmonautiky a medicíny. Kanada patří ke špičkám v obou odvětvích. A co se letecko-kosmické medicíny týče, je Kanada světovým leaderem. 

A ještě jedna věc je na celém projektu tak říkajíc "sexy". Celý projekt se ve svém financování zcela obešel bez vládních grantů. Ze 100% je totiž financován z příspěvků fanoušků, prezentací, workshopů a konzultačních služeb, týkajících se 3D tisku.

Zdroje a foto:
NASA
http://www.3d4md.com/
http://www.ctvnews.ca/sci-tech/astronauts-to-3d-print-medical-supplies-in-space-thanks-to-toronto-doctor-1.3233091#_gus&_gucid=&_gup=Facebook&_gsc=8C0OnPN

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.