O MNĚ

Vystudoval jsem obor Organizace a rozvoj zdravotnických zařízení (Mgr.) na UJEP v Ústí nad Labem, Ošetřovatelství (Bc.) na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a specializaci v ošetřovatelské péči v interních oborech. Povoláním jsem všeobecná sestra, a pracuji také jako zdravotnický specialista a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu v exponovaných profesích (zdravotnictví, letectví, armáda) a analogových vesmírných misích (pod vodou/izolace). Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem bloger v oblasti vědy a zdravotnictví. Rád píšu o aplikaci poznatků získaných z vesmírného programu do péče o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách. Vítejte na mém blogu!

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Sunday, April 24, 2016

Kosmická technologie pro létající kočky

Ve článku "Na palubě létající nemocnice", který vyšel na webu Armádní Noviny, jsme se podívali do zákulisí práce Critical Care Air Transport Teamu amerického letectva. Létající kočky (od zkratky CCATT), se zabývají odsunem/medicínskou evakuací těžce raněných vojáků z oblastí válečných konfliktů do vojenských nemocnic tzv. vyšší "ROLE". Přepravují např. pacienty z Afghánistánu do vojenské nemocnice v německém Rammsteinu. Pacienti, mnohdy ve velmi vážném stavu, jsou přepravováni letadlem C17-Globemaster III. Během celého transportu jim je věnována intenzivní péče a  jsou monitorovány jejich fyziologické funkce. K tomu je využívána ta nejmodernější lékařská technologie. Technologie, která musí být skladná, spolehlivá, univerzální, snadno přepravitelná a bezpečná.
Proto ani nepřekvapí, že některé z nejmodernějších lékařských přístrojů, které tým CCATT používá, byly vyvinuty v laboratořích
NASA. Astronauti, nejen na palubě Mezinárodní kosmické stanice, ale také budoucí členové mise na Mars, budou potřebovat skladné a kompaktní zařízení, které bude v případě nouze použitelné pro monitoring a podporu životních funkcí těžce raněného, či těžce nemocného astronauta. A tak vědci ze skupiny pokročilých projektů NASA vyvinuli speciální zařízení s názvem Lightweight Trauma Module (LTM). Zařízení v sobě integruje plicní ventilátor, EKG, snímač pro měření saturace kyslíku a oxidu uhličitého, tělesné teploty a má možnost připojení další lékařské techniky. Veškerá data o aktuálním zdravotním stavu mohou  být telemedicínsky přenášena k lékařům do řídícího střediska.
Technologie LTM se osvědčila a nyní je využívána právě při dálkových aeromedicínských transportech zraněných vojáků z fronty.
(Zdroje a foto: NASA, USAF)
 

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.