O MNĚ

Vystudoval jsem obor Organizace a rozvoj zdravotnických zařízení (Mgr.) na UJEP v Ústí nad Labem a Ošetřovatelství (Bc.) na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a specializaci v ošetřovatelské péči v interních oborech (NCONZO Brno). Povoláním jsem všeobecná sestra, a pracuji také jako zdravotnický specialista a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu v exponovaných profesích (zdravotnictví, letectví, armáda) a analogových simulací vesmírných misí (pod vodou/izolace). Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem bloger v oblasti vědy a zdravotnictví. Rád píšu o aplikaci poznatků získaných z vesmírného programu do péče o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách. Vítejte na mém blogu!

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Monday, November 20, 2023

KOSMONAUTIX.CZ: Odstartoval experiment SIRIUS-23


Ve stínu ruské invaze na Ukrajinu a s ní spojeným geopolitickým napětím, zahájil dne 14. listopadu 2023 ve Státním výzkumné centru, Ústavu biomedicínských problémů (Институт медико-биологических проблем РАН) Ruské akademie věd, experiment SIRIUS-23. Tento projekt má za cíl zkoumat dopady dlouhodobé izolace a omezení na člověka v podmínkách simulace dlouhodobé kosmické mise.

SIRIUS-23, experiment prováděný v rámci IMBP RAN, přichází v době, kdy světová pozornost je upřena na geopolitické události. Jeho realizace zdůrazňuje kontinuitu vědeckého bádání navzdory vnějším politickým turbulencím. Experiment, který by měl probíhat 365 dní, se zaměřuje na simulaci podmínek dlouhodobé vesmírné mise a sleduje, jak izolace a omezení prostředí ovlivňují fyzické a psychické zdraví, a také týmovou dynamiku. Projekt probíhá v lékařsko-technickém pozemním experimentálním komplexu IMBP RAN tzv. NEK (Nazemnyj Experimentalnyj Komplex)  a skládá se z řady experimentů, během nichž vědci a specialisté shromažďují vědecké údaje o řadě problémů, s nimiž se budou potýkat posádky kosmických expedic. V předchozích letech byly dokončeny 17-, 120- a 240 denní izolační experimenty a toto je finální mise celého vědeckého projektu.

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.