O AUTOROVI

Jsem odborník v oblasti poskytování a řízení zdravotní péče a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí a analogových simulací vesmírných misí. Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem autorem blogů o zdravotnictví a vědě. Rád píšu o využívání poznatků získaných z vesmírného programu v péči o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách.

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Saturday, July 4, 2015

STUDIE: Projekt Hydronaut: Plánované využívání Hydronautu H3, podvodního experimentálního zařízení

Hydronaut H3 - Podvodní výzkumná laboratoř a výcviková stanice,
bude sloužit jako pozemní kosmické analogové výzkumné a výcvikové zařízení. Bude umožňovat širokou škálu vědeckých experimentů, zaměřených primárně na problematiku fyziologických reakcí a adaptaci člověka na extrémní, uzavřené a izolované prostředí. Například termoregulace organismu, změny dýchacích funkcí a vidění, hojení ran atd., v hyperbarickém prostředí. Bude poskytovat podporu a výzkum v souvisejících psychologických stresorů, jako je stísněné prostředí, omezené interpersonální kontakty, omezené volnočasové aktivity, nedostatek soukromí, poruchy spánku, Problematika pracovního přetížení/monotonie, či dlouhodobá závislost na umělých systémech podpory života. Modul Hydronaut je také vhodný pro nácvik specifických procedur taktické medicíny a záchranných operací ve vysoce rizikových situacích, například v zatopených oblastech, nebo v průběhu kosmického letu. Díky svým možnostem a specifikům, je Hydronaut H3 vhodný pro výzkum a vývoj v oblasti lidského faktoru v nouzových situacích, vývoj a nácvik nových záchranných procedur, pro posádky podmořských a kosmických misí.
Jedním z cílů projektu je také výcvik profesionálních potápěčů, zahrnující základní kurz LEVEL1 (do 30m), až po výcvik saturačního potápění LEVEL3. Důležitou součástí vývoje zařízení jsou také nové typy systémů podpory života a managementu odpadu. Po dostavbě, bude Hydronaut H3 přístupný nejen vědcům z kosmických agentur z celého světa, ale také příslušníkům záchranných sborů a ozbrojených sil, pro které budou připravovány kurzy speciální fyzické a psychologické přípravy, založené na poznatcích z výcviku astronautů. Tento kurz bude zaměřen na pobyt v uzavřeném, izolovaném a nepřátelském prostředí. 
(Project Hydronaut - Planned Use of Hydronaut H3 Underwater Experimental Facility, Pavel Bohacek, Petr Carvan, Oliver Dzvonik, Frantisek Harant, Matyas Sanda, Milos Sazel, The International Academy of Astronautics´2015 Humans In Space Symposium (HIS), Prague) (foto:Czech Space Office/Project Hydronaut)

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.