O AUTOROVI

Jsem odborník v oblasti poskytování a řízení zdravotnické péče a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí a analogových simulací vesmírných misí. Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem autorem blogů o zdravotnictví a vědě. Rád píšu o využívání poznatků získaných z vesmírného programu v péči o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách.

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Monday, November 18, 2019

Člověk a jeho potřeby při cestách do kosmu


 
Při dlouhodobých letech do vesmíru bude třeba lidem zajistit nejen pouhé přežití a fungování, ale také odpovídající kvalitu života. Potřeba dobyvatele nových světů stojí na samém vrcholu pomyslného žebříčku potřeb, který zformuloval americký psycholog Abraham Maslow. Abychom však mohli naplnit to, co máme dáno do vínku na nejvyšších příčkách našeho lidství, musíme naplnit potřeby, které stojí na pyramidě lidských potřeb na nižších příčkách. Věda, která se zabývá potřebami člověka a jejich uspokojováním ve zdraví i nemoci se nazývá ošetřovatelství (Nursing Science). Experty v této vědě, která spojuje poznatky medicíny, antropologie, psychologie, sociologie a technických oborů jsou zejména zdravotní sestry. Existuje dokonce specializace, zvaná Space Nursing, která se zabývá výzkumem potřeb člověka v průběhu kosmických misí a která úzce spolupracuje s kosmickou medicínou.
 
Café Nobel (http://cafenobel.ujep.cz) je cyklus „přátelských setkání s vědou", který pořádá Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (https://www.ujep.cz) ve spolupráci s magazínem Českého rozhlasu Sever Planetárium (https://www.rozhlas.cz/planetarium).

Ve čtvrtek 14. listopadu 2019 přednášel v rámci Café Nobel v prostorách kavárny Bárka kafe v Ústí nad Labem (http://www.dobry-fokus.cz/o-kavarne-3).

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.