O AUTOROVI

Jsem odborník v oblasti poskytování a řízení zdravotnické péče a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí a analogových simulací vesmírných misí. Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem autorem blogů o zdravotnictví a vědě. Rád píšu o využívání poznatků získaných z vesmírného programu v péči o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách.

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Monday, July 4, 2022

Ruští kosmonauti jako nástroj propagandy...

Ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov, kteří byli na začátku války na Ukrajině zaujali žlutomodrými kombinézami, což bylo v některých médiích mylně vykládáno jako podpora napadené Ukrajině, se nyní na palubě  Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nechali vyfotografovat s vlajkami samozvaných republik v Luhansku a Doněcku a s poselstvím oslavujícím "osvobození" Luhanska.

Ve zprávě, zveřejněné na oficiálním Telegramovém kanálu Roscosmos, stojí: "Den osvobození Luhanské lidové republiky! Slavíme na Zemi i ve vesmíru. Roskosmos a naši kosmonauti, kteří dnes pracují na Mezinárodní vesmírné stanici, se připojují ke gratulacím hlavě LLR Leonidu Pasečníkovi k "novému Dni velkého vítězství".  Je zřejmé a není to překvapující, že kosmonautika Rusku slouží, stejně tak, jako tomu bylo v období Sovětského svazu a studené války, jako důležitý prostředek propagandy.  

I když stále pokračují některé snahy o mezinárodní spolupráci, Ruská kosmonautika se dostává do stále větší mezinárodní izolace, která jistě povede k razantnímu zbrzdění jejího vývoje. Je zřejmé, že jsme na prahu nových kosmických závodů. Že se Ruští kosmonauti k něčemu takovému propůjčují nás samozřejmě také nemůže překvapit. Vždy jsou vyvíráni pokud možno kádrově spolehliví jedinci.

(Foto: Roskosmos)
 

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.