O MNĚ

Vystudoval jsem obor Organizace a rozvoj zdravotnických zařízení (Mgr.) na UJEP v Ústí nad Labem a Ošetřovatelství (Bc.) na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a specializaci v ošetřovatelské péči v interních oborech (NCONZO Brno). Povoláním jsem všeobecná sestra, a pracuji také jako zdravotnický specialista a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu v exponovaných profesích (zdravotnictví, letectví, armáda) a analogových simulací vesmírných misí (pod vodou/izolace). Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem bloger v oblasti vědy a zdravotnictví. Rád píšu o aplikaci poznatků získaných z vesmírného programu do péče o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách. Vítejte na mém blogu!

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Monday, May 1, 2023

Z války proti terorismu k boji proti rakovině

P
rogram Talpiot byl založen izraelskými obrannými silami s cílem identifikovat a vycvičit výjimečně nadané a inteligentní mladé lidi v oblasti inženýrství, matematiky a fyziky. Jedním z významných výsledků tohoto programu je využití pokročilých algoritmů v různých oblastech, včetně vojenského software v boji s terorismem a ve farmaceutickém výzkumu. Firma Compugen využívá algoritmy vyvinuté v rámci programu Talpiot k identifikaci nových biologických cílů pro vývoj léčiv a diagnostických nástrojů v oblasti imunoonkologie a dalších onemocnění.


Program Talpiot je izraelský vojenský program, který byl založen s cílem identifikovat a vycvičit výjimečně nadané a inteligentní mladé lidi v oblasti inženýrství, matematiky a fyziky. Jedním z významných výsledků tohoto programu je využití pokročilých algoritmů v různých oblastech, včetně vojenského software v boji s terorismem. Vedlejším efektem vojenského výzkumu je však využití ve farmaceutickém výzkumu.

Vojenský software v boji s terorismem... 
Algoritmy a technologie vyvinuté v rámci programu Talpiot jsou využívány v různých oblastech, včetně obrany a bezpečnosti. IDF využívá pokročilé algoritmy a technologie k identifikaci a zablokování kybernetických hrozeb a k ochraně izraelských počítačových sítí a informačních systémů. Tyto algoritmy a technologie také umožňují IDF efektivněji řešit různé bezpečnostní výzvy.

Izraelské zpravodajské služby v minulosti využívaly pokročilé algoritmy a technologie vyvinuté v rámci programu Talpiot k analýze finančních toků mezi teroristickými organizacemi. Konkrétně šlo o použití algoritmů strojového učení a analýzy dat k identifikaci souvisejících finančních toků a transakcí, což umožňovalo izraelským zpravodajským službám sledovat a monitorovat teroristické organizace a financování jejich činnosti. Tyto technologie byly také využívány k identifikaci a sledování jednotlivců a organizací, které podporují teroristické činnosti.

Farmaceutický výzkum a Compugen... 
Firma Compugen využívá algoritmy vyvinuté v rámci programu Talpiot k identifikaci nových biologických cílů pro vývoj léčiv a diagnostických nástrojů v oblasti imunoonkologie a dalších onemocnění. Tyto algoritmy umožňují rychle a efektivně identifikovat potenciální biologické cíle pro vývoj nových léčiv a terapeutických nástrojů. Prediktivní modely, které firma vytváří, mohou být použity k vývoji nových léčiv a terapeutických nástrojů pro řadu různých onemocnění.

Firma Compugen se specializuje na identifikaci nových biologických cílů pro vývoj léčiv a diagnostických nástrojů v oblasti imunoonkologie, tj. léčby rakoviny prostřednictvím imunitního systému. Algoritmy vyvinuté v rámci programu Talpiot jsou využívány ke hledání nových cílů pro imunitní terapii rakoviny a dalších onemocnění, včetně kardiovaskulárních a neurodegenerativních onemocnění.

Je důležité zdůraznit, že proces vývoje léčiv a terapeutických nástrojů je komplexní a zahrnuje mnoho kroků, jako je identifikace biologických cílů, testování účinnosti a bezpečnosti, klinické studie a schválení regulátory. Nicméně, využití pokročilých algoritmů a technologií může výrazně usnadnit a urychlit tento proces a vést k vývoji nových a účinných léčiv a terapeutických postupů pro pacienty s různými onemocněními.

Doporučená literatura:

GEWIRTZ, Jason. Israel's edge: the story of the IDF's most elite unit - Talpiot. Jerusalem: Gefen Publishing House, [2016]. ISBN 9789652297136.

SENOR, Dan a Saul SINGER, 2015. Start-up nation: příběh izraelského hospodářského zázraku. Vydání třetí. Přeložil Hana ŠKAPOVÁ. Praha: Aligier. ISBN 978-80-904895-2-3.

Photo: Pexels/Chokniti Kchongchum

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.