O AUTOROVI

Jsem odborník v oblasti poskytování a řízení zdravotnické péče a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí a analogových simulací vesmírných misí. Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem autorem blogů o zdravotnictví a vědě. Rád píšu o využívání poznatků získaných z vesmírného programu v péči o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách.

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Sunday, August 28, 2016

Rozhovor v časopisu TÝDEN: VESMÍRNÉ LÉKY PROTI RAKOVINĚ


To je, krátce řečeno, téma rozhovoru, který právě vychází v časopisu TÝDEN. Mimo jiné si také povídáme o tom, co má společného tzv. personalizovaná medicína, tedy obor, zabývající se optimalizací diagnostických a léčebných postupů pro léčbu konkrétního člověka a kosmonautika. Věděli jste například, že vědci zkoumají možnosti výroby "léků na míru"? Technologie, která je v článku zmíněná se nazývá flow processing a kromě využití v rámci cesty na Mars, nalezne tato technologie v budoucnu uplatnění i na Zemi.


Velmi mě zajímá vliv dlouhodobého ležení člověka na lůžku na jeho zdravotní stav. Výzkum této problematiky se děje pomocí tzv. bedrest studií. Ty jsou v kosmonautice využívány jako tzv. analog pro studium fyziologických účinků mikrogravitace na člověka, ale přinášejí nám také řadu poznatků, které pak lze využít při péči o nemocné ale nejen to... V časopisu TÝDEN se zmíníme i o jiných oblastech využití získaných poznatků. Otázky, týkající se péče o zdraví a psychiku astronautů, nebo nové lékařské technologie a postupy, které vznikly pro využívání v rámci kosmických letů a nyní slouží pacientům na Zemi. 

Nejen o tom jsme si povídali v časopisu TÝDEN, který vychází v pondělí 29.8. (36/2016)
Časopis si můžete koupit také v elektronické podobě do mobilu a tabletu zde .

(foto: Týden/ESA/NASA)

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.