O MNĚ

Vystudoval jsem obor Organizace a rozvoj zdravotnických zařízení (Mgr.) na UJEP v Ústí nad Labem a Ošetřovatelství (Bc.) na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a specializaci v ošetřovatelské péči v interních oborech (NCONZO Brno). Povoláním jsem všeobecná sestra, a pracuji také jako zdravotnický specialista a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu v exponovaných profesích (zdravotnictví, letectví, armáda) a analogových simulací vesmírných misí (pod vodou/izolace). Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem bloger v oblasti vědy a zdravotnictví. Rád píšu o aplikaci poznatků získaných z vesmírného programu do péče o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách. Vítejte na mém blogu!

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Thursday, March 16, 2023

Test NASA-TLX vznikl pro hodnocení zátěže pilotů a astronautů... Nyní testuje zdravotní sestry

Není pochyb o tom, že práce sester na jednotce intenzivní péče představuje značnou kognitivní i emocionální zátěž. Vědomí, že na bezchybné práci závisí životy pacientů, práce v časové tísni a s moderní lékařskou technologií jsou všechno stresory, které významným způsobem ovlivňují pracovní zátěž sester. Není překvapením, že z hlediska kognitivní a emocionální zátěže je práce sester na jednotkách intenzivní péče do určité míry podobná práci v některých profesích v letectví či kosmonautice. Právě pro účely hodnocení úrovně pracovní zátěže exponovaných profesí NASA vyvinula speciální nástroj, který nese název NASA-TLX. V následujících řádcích se seznámíme se zajímavou studií amerických zdravotnických expertů, kteří metodu NASA-TLX využili k hodnocení pracovní zátěže na jednotkách intenzivní péče pro děti a dospělé.

V hlavní roli zátěž...

Zátěž zdravotních sester je často diskutovaným tématem v oblasti zdravotnictví. V nedávné studii publikované v časopise Intensive & Critical Care Nursing se autoři zaměřili na měření celkové pracovní zátěže sester na neonatologických, pediatrických a dospělých jednotkách intenzivní péče. Výsledky studie naznačují, že zátěž zdravotních sester se liší podle typu jednotky intenzivní péče.

Test pro astronauty i sestry...

Pro měření celkové pracovní zátěže byl použit NASA Task Load Index (TLX), který je standardním nástrojem pro měření subjektivní zátěže v různých pracovních prostředích. Tento nástroj se skládá ze šesti položek, které měří různé aspekty pracovní zátěže, včetně mentální a fyzické zátěže, úrovně stresu a únavy.

Výsledky studie ukázaly, že zátěž zdravotních sester na neonatologických jednotkách byla nejvyšší z celkového počtu testovaných jednotek. Tento výsledek byl způsoben vysokým počtem pacientů, kteří potřebují speciální péči a pozornost, což vyžaduje větší úsilí sester. Sestry na pediatrických jednotkách měly mírně nižší zátěž než sestry na neonatologických jednotkách, ale stále byla vyšší než u sester na dospělých jednotkách.

Autoři této studie zároveň identifikovali několik faktorů, které ovlivňují zátěž zdravotních sester. Kromě počtu pacientů a jejich zdravotního stavu, se mezi faktory, které mohou ovlivnit pracovní zátěž sester, řadí také přítomnost rodiny pacientů, délka směny a dostupnost zdravotnických prostředků.

Zátěž zdravotních sester může mít negativní dopad na jejich fyzické a psychické zdraví, což může vést k vyhoření, stresu a neschopnosti pracovat efektivně. Proto je důležité, aby zdravotnická zařízení poskytovala dostatečnou podporu a zdroje, které mohou pomoci snížit pracovní zátěž sester. To může zahrnovat zvýšení počtu personálu, vylepšení pracovních podmínek, a poskytování školení a podpory pro sestry, které mohou pomoci snížit stres a zlepšit jejich schopnosti řešit výzvy spojené s péčí o pacienty.

Dalším důležitým faktorem pro snížení pracovní zátěže sester může být zlepšení komunikace a spolupráce mezi členy týmu. Když jsou zdravotní sestry a další členové týmu schopni účinně spolupracovat a sdílet odpovědnost za péči o pacienty, může to snížit individuální zátěž sester a zlepšit celkovou kvalitu péče.

Závěr...

V závěru je důležité podotknout, že zátěž zdravotních sester je složitým problémem, který vyžaduje celkové posouzení pracovního prostředí a efektivní řešení na úrovni organizace. Použití nástrojů, jako je NASA Task Load Index, může pomoci identifikovat oblasti, které potřebují zlepšení, a umožnit organizacím zlepšit podmínky pro práci sester a celkovou kvalitu péče o pacienty.

Tubbs-Cooley, H.L., et al. The NASA Task Load Index as a measure of overall workload among neonatal, paediatric and adult intensive care nurses. Intensive & Critical Care Nursing (2018), https://doi.org/10.1016/j.iccn.2018.01.004

Foto: Peter K Burian/Wikimedia: Premature infant in an incubator at Mcmaster Children's Hospital NICU

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.