O AUTOROVI

Jsem odborník v oblasti poskytování a řízení zdravotní péče a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí a analogových simulací vesmírných misí. Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem autorem blogů o zdravotnictví a vědě. Rád píšu o využívání poznatků získaných z vesmírného programu v péči o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách.

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Wednesday, April 13, 2016

Kosmická technologie vylepšuje operační metody v neurochirurgii

Experti z laboratoře tryskového pohonu NASA (NASA-JPL) mají, díky práci na Marsovských roverech, bohaté zkušenosti s 3D optikou. Této skutečnosti si byl vědom neurochirurg Hrayr Shananian ze Skull Base Institute, který pracoval na vývoji 3D endoskopické technologie, která je určena pro minimálně invazivní operace mozku. Výsledkem šesti let vzájemné spolupráce pak bylo zařízení, zvané MARVEL: Multi-Angle Rear-Viewing Endoscopic tool, neurochirurgický 3D endoskop, umožňující trojrozměrný pohled v operačním poli milimetrových rozměrů. Obecně se dá říci, že zařízení umožňuje šetrnější postup operací, zvyšuje jejich bezpečnost a umožňuje rychlejší rekonvalescenci pacientů.  
(Foto: Skull Institute, NASA-JPL)

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.