O AUTOROVI

Jsem odborník v oblasti poskytování a řízení zdravotnické péče a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí a analogových simulací vesmírných misí. Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem autorem blogů o zdravotnictví a vědě. Rád píšu o využívání poznatků získaných z vesmírného programu v péči o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách.

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Saturday, August 12, 2017

Další výsledky projektu NASA Twins Study

Jak zjistila Susan Bailey, radiační bioložka a výzkumnice projektu, telomery Scotta Kellyho se během pobytu ve vesmíru prodloužily. Zdá se, že když žil astronaut Scott Kelly na palubě ISS, došlo v jeho buňkách ke změnám, které vedly ke zpomalení některých klíčových procesů stárnutí. Mark a Scott Kellyovi jsou jediná dvojčata, která byla ve vesmíru (nikoli však společně). Výzkum, v rámci kterého byl jeden z bratrů (Mark) na Zemi a druhý (Scott) na palubě ISS, přináší neocenitelné informace, které bude možné využít až se lidé jednoho dne vydají na Mars.

Právě změny, ke kterým došlo v buňkách Scotta Klellyho, který na palubě ISS strávil 340 dní v letech 2015-2016, jsou velmi zajímavé. Vědecký tým podrobně analyzoval změny ve Scottových bílých krvinkách, konkrétně v jejich DNA, a to v oblasti n koncích chromozomů, zvané telomery. Je známou skutečností, že s tím, jak stárneme, se délka našich telomer zkracuje. Skupina vědců pod vedením radiační bioložky Susan Bailey však zjistila, že se telomery Scotta Kellyho během jeho pobytu na palubě ISS spíše prodlužovaly. Když se vrátil na Zemi, byly telomery na konci Scottových chromozomů delší, než byly telomery jeho bratra Marka, jednovaječného dvojčete, který byl podrobně sledován na Zemi.

Susan Bailey věří, že tyto změny by mohly souviset s tím, že Scott během svého pobytu na ISS více cvičil a jeho jídelníček byl tvořen redukční dietou. Opět se telomery začaly zkracovat krátce po návratu Scotta na Zemi. U Scotta I Marka se se v loňském listopadu zvýšila také aktivita enzymu, který telomery prodlužuje a opravuje, což vědci připisují zvýšené stresové zátěži obou astronautů. Nejdůležitějším objevem však je fakt, že ve vesmíru dochází ke zpomalení procesů buněčného stárnutí.

Další výzkumná skupina z Northwestern University se zaměřila na změny ve Scottově střevním mikrobiomu. Lidském gastrointerstinálním traktu žijí tisíce druhů mikrobů, které člověku pomáhají nejen s trávením, ale také např. s imunitou atd. Vědci zjistili zajímavé rozdíly v bakteriálním osídlení obou bratrů, i když si zatím nejsou jisti, co vlastně za těmito rozdíly stojí. Na základě analýzy vzorků dvojice astronautů Kellyových vědci zjistili, že u Scotta Kellyho došlo k výrazným změnám v rovnováze mezi dvěma velkými skupinami bakterií, a sice Firmicutes a Bacteroidetes.  Kdešto u Marka Kellyho, který zůstal na Zemi a který měl stejný režim, jako jeho bratr Scott ve vesmíru, byl poměr mezi výše jmenovanými bakteriálními kulturami jen nepatrný. A ještě zajímavější pak bylo, že u Scotta Kellyho došlo po návratu na Zemi návratu těchto změn k normálu, tedy poměry ve střevech se vrátily do stavu, jaké byly před startem roční mise.
 
K dispozici jsou také výsledky studie Matiase Basnera, který zkoumal některé parametry kognitivní výkonnosti astronautů. Scottovy výsledky ukazují na mírný pokles v kognitivní výkonnosti a přesnosti. Pozorování ale ukázala, že rozdíl mezi šesti a dvanáctiměsíčním pobytem je však minimální. Během posledních šesti měsíců došlo u Scotta Kellyho na oběžné dráze ke ztrátám kostní hmoty, na rozdíl od Marka Kellyho na Zemi. dobrá zpráva byla, že u obou dvojčat došlo po očkování proti chřipce k nárůstu počtu receptorů T buněk, což byla očekávaná reakce na toto očkování.  

Chemické modifikace ve Scottově DNA, ke kterým došlo v průběhu jeho pobytu na ISS naznačují, že geny jsou na změny prostředí velmi citlivé. Nicméně roční pobyt dvojčat ve vesmíru je stále předmětem výzkumu, jehož výsledky budou zveřejněny v e společné publikaci.
 
zdroje:
https://www.nowscience.co.uk/single-post/2017/05/13/NASAs-Twin-Astronaut-Experiment-Releases-Results
https://www.nasa.gov/feature/symphonizing-the-science-nasa-twins-study-team-begins-integrating-results
Foto/Obr: NASA

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.